• Taxe notariat

  taxe si impozite

  Taxe si impozite ce se platesc la notariat:
  Taxele ce se platesc de catre vanzator, persoana fizica:
  Din data de 01.01.2007 orice proprietar al unei proprietati: apartament, casa, teren cu sau fara constructie, este platitor la transfer de proprietate al unui impozit calculat astfel:
  1) Pentru imobile dobandite in termen de pana la 3 ani pana la instrainare:
  – impozit de 3 % pana la valoarea de 200.000 lei, inclusiv
  -impozit de 2 % + 6.000 RON la valoarea ce depaseste 200.000 lei
  2) Pentru imobile dobandite de peste 3 ani pana la instrainare:
  -impozit de 2 % pana la valoarea de 200.000 lei, inclusiv
  -impozit de 1 % + 4.000 RON la valoarea ce depaseste 200.000 lei
  Aceste impozite se platesc la NOTARUL PUBLIC in momentul incheierii si autentificarii contractului de vanzare-cumparare. Impozitul se calculeaza la valoarea imobilului declarata de parti la notar, dar nu poate fi sub o valoare conform grile zonale.
  3) Scutirea de la plata impozitului:
  a) cand se dobandeste dreptul de proprietate asupra terenurilor si constructiilor, prin reconstituire a dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
  b) cand se dobandeste dreptul de proprietate cu titlul de donatie intre rude pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
  4) La transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor cu titlul de mostenire nu se plateste impozitul prevazut la alin (1), in cazul in care succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de pana la 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. Daca succesiunea a fost finalizata intrun termen de peste 2 ani de la decesul autorului succesiunii, mostenitorii trebuie sa plateasca un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

  Taxele ce se platesc de cumparator:
  La incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare, cumparatorul trebuie sa plateasca doar onorariul NOTARULUI PUBLIC.

  Onorariul notarial este platit pe loc la incheierea si autentificarea actului de vanzare-cumparare. Onorariul notarului se calculeaza la valoarea declarata de parti.

  Taxele ce se platesc de persoane juridice:
  -impozitul pe profit aferent operatiunii de vanzare-cumparare
  -taxa de cadastru si publicitate imobiliara in valoare de 100 RON + 1 % din valoarea imobilului declarata de parti la notar.

   

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>