Taxe si impozite ce se platesc la notariat:
Taxele ce se platesc de catre vanzator, persoana fizica:
Din data de 01.01.2007 orice proprietar al unei proprietati: apartament, casa, teren cu sau fara constructie, este platitor la transfer de proprietate al unui impozit calculat astfel:
1) Pentru imobile dobandite in termen de pana la 3 ani pana la instrainare:
– impozit de 3 % pana la valoarea de 200.000 lei, inclusiv
-impozit de 2 % + 6.000 RON la valoarea ce depaseste 200.000 lei
2) Pentru imobile dobandite de peste 3 ani pana la instrainare:
-impozit de 2 % pana la valoarea de 200.000 lei, inclusiv
-impozit de 1 % + 4.000 RON la valoarea ce depaseste 200.000 lei
Aceste impozite se platesc la NOTARUL PUBLIC in momentul incheierii si autentificarii contractului de vanzare-cumparare. Impozitul se calculeaza la valoarea imobilului declarata de parti la notar, dar nu poate fi sub o valoare conform grile zonale.
3) Scutirea de la plata impozitului:
a) cand se dobandeste dreptul de proprietate asupra terenurilor si constructiilor, prin reconstituire a dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) cand se dobandeste dreptul de proprietate cu titlul de donatie intre rude pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
4) La transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor cu titlul de mostenire nu se plateste impozitul prevazut la alin (1), in cazul in care succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de pana la 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. Daca succesiunea a fost finalizata intrun termen de peste 2 ani de la decesul autorului succesiunii, mostenitorii trebuie sa plateasca un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Taxele ce se platesc de cumparator:
La incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare, cumparatorul trebuie sa plateasca doar onorariul NOTARULUI PUBLIC.

Onorariul notarial este platit pe loc la incheierea si autentificarea actului de vanzare-cumparare. Onorariul notarului se calculeaza la valoarea declarata de parti.

Taxele ce se platesc de persoane juridice:
-impozitul pe profit aferent operatiunii de vanzare-cumparare
-taxa de cadastru si publicitate imobiliara in valoare de 100 RON + 1 % din valoarea imobilului declarata de parti la notar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *