Cum verificam autenticitatea proprietatii

cropped-Ap-onesti.jpg

Persoana care vinde o proprietate (apartament, casa, spatiu, teren) are urmatoarele documente:

  • actele de proprietate ale imobilului (apartament, casa, spatiu, teren);
  • Extras carte funciara (certificatul de sarcini) – este dovada ca nu este sub sechestru sau alte actiuni;
  • certificat fiscal (dovada ca este fara datorii la fisc);
  • Aceste acte sunt necesare la notar, la încheierea tranzactiei.

Certificatul de sarcini (sau „extras din cartea funciara”) se elibereaza de catre judecatoria in raza careia se afla proprietatea. In acest act trebuie sa apara:

  1. numele proprietarului; numele proprietarului trebuie sa fie identic cu numele persoanei care va vinde; sa nu estiste nicio diferenta de cratima(liniuta) sau diacritica (ex: caciulita pentru i, a, e, sau altele; virgula la s, t, c sau altele);
  2. numarul de ordine si numarul cadastral al fiecarui imobil; numar ce certifica autenticitatea actului si poate folosi la verificari sau inscrieri in cartea funciara;
  3. suprafata terenului; ATENTIE LA SUPRAFATA INSCRISA
  4. titlul de proprietate, impreuna cu dovada de provenienta si demersul juridic obtinutinerii: autorizatie de construire, sau act de vanzare-cumparare, de la o persoana fizica sau juridica sau de la vreo institutie de stat (pentru cele construite inainte de 1989), sau certificat de mostenire sau dovada donatie;
  5. daca nu este sub ipoteca ori comandament (proces pe rol pentru datorii si restrictie de vanzare, de obicei puse de asociatiile de proprietari pentru datoriile la intretinere, si astfel vanzarea lor fiind interzisa).

Atentie, judecatoria elibereaza in orice situatie certificatul de sarcini pentru o proprietate! In cazul in care exista ipoteca sau restrictii de vanzare, va fi scrisa cu rosu restrictia de vanzare.

Certificatul Fiscal se elibereaza la Directia Taxe si Impozite in raza careia se afla proprietatea si este dovada certa ca proprietarul are sau nu datorii. Aceasta adeverinta va certifica faptul ca proprietarul este persoana cu numele respectiv.

Titlul de proprietate cel mai important act ce trebuie verificat cu atentie sporita. Titlul de proprietate nu trebuie sa prezinte stersaturi, semnaturi ilizibile, stampile neclare sau semnaturi indescifrabile ale notarilor sau persoanelor oficiale. Persoanele pot dobandi o proprietate prin cumparare, prin construire, prin retrocedare, prin succesiune sau donatie.

Atentie la casele construite inainte de 1945, verificati starea acesteia la primarie, la serviciul juridic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *